FAQ

 

Co sprawia, że te garnki są dobrej jakości?

Wszystkie garnki są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla wszystkich rodzajów płyt grzejnych: gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych. Garnki są wyposażone w uchwyty odporne na ciepło i wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki którym mogą być używane w piekarnikach (do temperatury 240°C). Co więcej, dolna część garnka ma dodatkową warstwę aluminium, dzięki której ciepło jest równomiernie rozprowadzane po jego spodzie, co przekłada się na jego szybsze nagrzewanie. Ważne jest także to, że patelnie oraz wok mają powłokę nieprzywierającą marki Teflon, czyli rozwiązanie firmy posiadającej ponad 50 lat doświadczenia i słynącej z produkcji powłok zapobiegających przywieraniu.

 

Czy mogę używać tych garnków bez oleju lub masła?

Garnków można używać bez oleju lub masła, ale należy pamiętać, że produkty te pomagają w szacowaniu temperatury garnka. Bez oleju lub masła trudno jest określić, czy garnek się nie przegrzewa. Olej i masło zaczynają wydzielać dym, zanim garnek ulegnie przegrzaniu.

 

Czy mogę używać wkładki do gotowania na parze bez garnka?

Nie. Nie ma możliwości użycia wkładki do gotowania na parze bezpośrednio nad źródłem ciepła.

 

Garnki są wyposażone w uchwyty odporne na ciepło, które mimo tego nagrzewają się. Jak to możliwe?

Odporność uchwytów na ciepło sprawia, że uchwyty nie odkształcą się podczas wystawiania na wysokie temperatury. Nie oznacza to jednak, że uchwyty się nie nagrzewają. Podczas chwytania garnków należy pamiętać o korzystaniu z rękawic kuchennych.

 

Czy garnki te mogą być używane w piekarniku?

Garnki bez powłoki nieprzywierającej mogą być używane w piekarniku. Jeśli założona jest pokrywka, garnek wytrzyma temperaturę 180°C, natomiast bez pokrywki maksymalną temperaturą będzie 240°C.

 

Czy garnków można używać na płycie indukcyjnej?

Garnków Fontignac można używać na płytach indukcyjnych.

 

Czy garnków używanych wcześniej na palnikach gazowych można użyć na płycie indukcyjnej?

Tak. Wysoka jakość marki Fontignac pozwala używać garnków na płytach indukcyjnych po wcześniejszym korzystaniu z palników gazowych. Nawet jeśli użytkowanie na kuchence gazowej odbywało się przez długi czas.

 

Jak mam gotować, aby było to przyjazne środowisku?

Garkni Fontignac bardzo dobrze utrzymują ciepło. Ponieważ wysoka temperatura zostanie zatrzymana wewnątrz garnka, nie ma konieczności trzymania go na dużym ogniu przez długi czas. Temperaturę będzie można szybko zmniejszyć. Powierzchnia źródła ciepła nie powinna być większa od dna garnka, aby wytracała się jak najmniejsza ilość ciepła. W związku z tym zaleca się również gotowanie z użyciem pokrywki.

 

O czym muszę pamiętać, gotując na kuchence gazowej?

Używając palników gazowych, należy pamiętać, aby płomienie nie wykraczały poza spód garnka.

 

Na swoim garnku przebarwienia. Jak mogę je usunąć?

Przebarwienia są efektem działania soli i minerałów. Można je usunąć środkiem czyszczącym do stali nierdzewnej. Przebarwienia nie wpływają na wydajność naczyń.

 

Na moim garnku zrobił się osad z kamienia. Jak mogę je usunąć?

Twarda woda może pozostawiać biały lub szary osad w garnku. Można go usunąć za pomocą soku z cytryny lub octu.

 

Korzystając z garnka na płycie indukcyjnej, słyszę szum.

To możliwe. Podczas gotowania przy wysokich temperaturach może występować szum. Jest to normalne zjawisko i nie oznacza, że garnek lub płyta grzejna działają nieprawidłowo.

 

Wskazówki oraz instrukcje dotyczące użytkowania

Przed pierwszym użyciem należy przeczytać instrukcje. Usunąć wszystkie etykiety i elementy opakowania, a następnie umyć garnek w ciepłej wodzie, korzystając z łagodnego detergentu oraz gąbki lub ścierki. Dokładnie osuszyć garnek. Nie doprowadzać do przegrzania garnka. Korzystać z maksymalnej temperatury tylko przez krótką chwilę. Maksymalnie 3 minuty. Przegrzanie może doprowadzić do powstania przebarwień, a w skrajnych przypadkach do uszkodzenia spodniej części garnka.

 

Instrukcje dotyczące użytkowania

Nie korzystać ze źródeł dużego ciepła, zwłaszcza jeśli w garnku nie ma oleju ani masła. Najlepsze rezultaty można osiągnąć, przygotowując jedzenie na średnim lub małym ogniu. Jeśli potrzebna jest wysoka temperatura, można z niej korzystać wyłącznie przez kilka minut. Nigdy nie należy rozgrzewać pustego garnka i nie doprowadzać do całkowitego odparowania cieczy. Podgrzewając pusty garnek, można doprowadzić do jego uszkodzenia lub do uszkodzenia pieca.

 

Wskazówki dotyczące używania szklanej pokrywki

Nie należy wywierać nagłego nacisku na pokrywkę. Nie umieszczać pokrywki bezpośrednio w źródle ciepła. Nie używać pokrywki, jeśli jest pęknięta, wyszczerbiona lub widnieje na niej wiele zadrapań. Nie płukać rozgrzanej pokrywki zimną wodą. Najpierw pozwolić pokrywce ostygnąć.